Vanuit de opdrachtgever werd gevraagd of wij een hotel wilden bouwen op de hoek van Bleijenburg en Casuariestraat, hartje Den Haag, historische omgeving en met veel omliggende gebouwen. "Juist het feit dat deze bouwplaats zich omringt met gebouwen, bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe beperk je de overlast en belangrijker nog hoe voorkom je verzakkingen. Allemaal binnen een bouwplaats met zeer weinig ruimte. Dat vraagt om een sterk staaltje techniek en de nodige hoofdbrekers. We hebben hier gekozen voor een afzinkkelder" vertelt projectleider Jeffrey Verbeek.
Een kelder afzakken als oplossing
Uiteraard hebben we daarvoor een gespecialiseerde partner ingeschakeld. MBS Kelderbouw gebruikt een speciale techniek om deze kelders te bouwen. Er is eerst een kelder boven de grond gebouwd. Vervolgens werd de kelder van binnenuit uitgegraven. Op deze manier laten we hem zonder trillingen de grond inzakken. Op deze manier heb je weinig ruimte nodig en proberen we geluidsoverlast, trillingen, verzakkingen, overlast voor buren, bodemverstoring en problemen met grondwaterstromen te voorkomen.
Specialisten aan het werk
Dat MBS specialist is werd snel duidelijk. De kelders worden groter en zwaarder gemaakt dan nodig, om ze gemakkelijker in de grond te laten zakken. Ze hebben een patent op deze manier van kelderbouw! Het is fijn om zo samen te kunnen werken met specialisten. Dat komt het eindresultaat ten goede.
Duikers op de bouw
Bij het afzinken van de kelder komt deze onderwater te staan. Vervolgens is er onderwaterbeton geplaatst, waarbij duikers worden ingezet. "Dat was voor mij een primeur" verteld Jeffrey, "duikers op te bouw". Leuk om een keer mee te maken. Deze duikers zijn met volledige duikuitrusting het water ingegaan. Ze voeren dan onder andere controles uit op de kwaliteit en verspreiding van het onderwaterbeton. Ook hebben ze sensoren bevestigd waarmee ze de sterkteontwikkeling van het beton kunnen monitoren, zodat we weten wanneer het water weggepompt kan worden.
Inmiddels is de kelder weer leeggepompt en kunnen we toewerken naar het hoogste punt. Want het laagste punt hebben we inmiddels gehad! "Al met al een bijzonder en ontzettend leuk project. Het loopt voorspoedig tot nu toe en we hopen in Q3 van 2024 op te leveren."
Zo zie je dat bij ons geen dag hetzelfde is en dat elk project vraagt om de nodige creativiteit en oplossingsgerichtheid. Wil je ook aan markante projecten werken? Of ben je benieuwd naar meer over AKOR? Waag het eens en kom bij ons werken. Klik hier voor alle vacatures.